پلی وینیل کلراید (PVC) که در زبان لاتین Polyvinyl chloride نامیده میشود، پلاستیکی بسیار کاربردی و ملقب به PVC میباشد. PVC امروزه یکی از ارزشمندترین محصولاتی است که در صنعت پتروشیمی تولید و در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. پی وی سی پس از مواد پلی اتیلن و پلی پروپیلن پرکاربردترین پلاستیک طبیعی در جهان است. هرساله بیش از 40 میلیون تن PVC در سرتاسر جهان تولید و استفاده میشود.
PVC ماده اولیهای که “دوبار” کشف شد!
خصوصیات فنی پی وی سی
ساختار پلی وینیل کلراید (PVC) شباهت بسیاری به پلی اتیلن دارد چرا که PVC یک پلیمر ونیلی است. در زنجیره اصلی پی وی سی به جای اتم هیدروژن، یک اتم کلر قرار گرفته است. پس در نتیجه پلیمریزاسیون رادیکال آزاد وینیل کلراید، پلی وینیل کلراید (PVC) به وجود میآید.
نام فنی: پلی ونیل کلراید
فرمول شیمیایی: C2H3CI)n)
درجه خمش حرارتی: 92 درجه سانتیگراد
درجه ذوب: 100 – 260 درجه سانتیگراد
مقاومت کششی:
- پی وی سیِ نرم: 6/9 تا 25 MPA
- پی وی سیِ سخت: 34 تا 62 MPA
چگالی نسبی: 1/35 – 1/45
موارد کاربرد پلی وینیل کلراید (PVC) در صنعت
پی وی سی یکی از پرمصرفترین پلیمر های مصنوعی است که به اشکال مختلفی تولید میشود. از جمله سخت، منعطف، کوپلیمر و فومی. PVC ها خواص مطلوب بسیاری دارند که استفاده از آنها را برای صنعتگران جذابتر کرده است. همچون:
- قیمت پایین
- وزن سبک
- تنوع در فرم دهی
- کاربرد گسترده
این موارد باعث شده مواد پی وی سی استفاده فراوانی در صنایع تولیدی داشته باشد. در ادامه به اساسی ترین کاربردهای PVC در صنعت اشاره میکنیم.
PVC و ساختمان سازی
خوب است بدانید که بیش از نیمی از پلی وینیل کلراید (PVC) ساخته شده در صنعت پتروشیمی در زمینه ساختمانسازی و بهجای مواد سنتی همچون چوب، سیمان و سفال مورد استفاده قرار میگیرد. سادگی استفاده از PVC و نیز ارزان بودن قیمت آن در مقایسه با سایر مواد اولیه ویژه ساختوساز، آن را به یکی از محبوبترین مواد جایگزین تبدیل کرده است. از جمله کاربردهای پلی وینیل کلراید در بخش ساخت و ساز میتوان به ساخت درب و پنجره، انواع کفپوش، دیوار پوش، پنجرههای تاریک، سیمکشی، دیوار ها وسقف های پیش ساخته، پوششهای بیرونی سخت قالبگیری شده و… اشاره نمود.
PVC و کالاهای مصرفی
مواد پلی وینیل کلراید (PVC) کاربرد بسیاری در زندگی ما دارند. کافی است اندکی به اطراف خود و وسایلی که روزانه از آنها استفاده میکنیم نگاهی بیندازیم. در تولید چمدان، نوارچسب، مبلمان، برچسب، جلد کتاب و دفتر و کارت اعتباری، اسباب بازی، کفش ورزشی، رومیزی، کیسههای پلاستیکی، توپ بازی سبک، لوازم منزل، و بسیاری محصولات دیگر از متریال PVC استفاده شده است.
PVC و صنایع پزشکی
در صنعت پزشکی، پلاستیکها کاربرد گستردهای دارند. مواد پلی وینیل کلراید هم به دلیل خواص عالی خود در بخش بزرگی از تولیدات صنعت پزشکی دخالت دارند. از جمله کاربردهای پزشکی مواد PVC میتوان به دستکشهای طبی، کیسههای نگهداری خون و مشتقات آن، لولهها و شیلنگهای پزشکی، ست دیالیز، میکروست، انواع سوند، ساکشن تیوبها و … اشاره کرد.
PVC و صنعت خودروسازی
مواد پی وی سی در صنایع ساخت خودرو نیز کاربرد زیادی دارند. تو دوزی صندلیها، پنلهای درب داشبورد، پارچه و روکشهای صندلیها، قسمتهای مختلف بدنه و … در خودرو از جنس PVC هستند.
PVC و صنعت پوشاک
با دستکاری و ایجاد تغییراتی در پلاستیک PVC میتوان مادهای شبیه به چرم به نام رکسین تولید کرد. چرم مصنوعی رکسین در صنعت پوشاک کاربرد بسیار وسیعی دارد. چرم مصنوعی بهدستآمده از این طریق، در ساخت کفش، کت و شلوار، اثاثیه منزل و … به کار برده میشود. همچنین این ماده ارزانتر از چرم، لاتکس و حتی پلاستیک میباشد.
PVC و سیستمهای لوله کشی
ارزان بودن و نیز طبیعی و انعطافپذیر بودن PVC آن را به مادهای مناسب بهمنظور استفاده در لولهکشی آب و فاضلاب شهری و صنعتی بدل کرده است. درصد بالایی از PVC های تولید شده، در ساخت لوله مورد استفاده قرار میگیرند. این لولهها دارای ویژگیهایی همچون سبکی، استحکام و واکنشپذیری پائین هستند. همین امر موجب استفاده از آنها در سیمکشی زیرزمین و سیستم توزیع آب میشود.
PVC و بستهبندی
مواد پی وی سی استفاده فراوانی در صنایع بستهبندی، خصوصا بستهبندی مواد غذایی دارند. بهطورمثال بستهبندی فرآوردههای گوشتی، تولید نوعی از ظروف غذا و کیسه نگهداری خون و مشتقات آن به کمک مواد PVC انجام میگیرد.
PVC و صنعت الکترونیک
این دسته از مواد را غالباً بهمنظور ساخت عایق بر روی سیمهای برق مورد استفاده قرار میدهند. مواد Polyvinyl chloride علاوه بر قیمت بسیار مناسب، در برابر حشرات، سایش و لحیمکاری مقاومت بسیاری از خود نشان میدهند. ساخت روکشی از جنس PVC بر روی سیمهای برق، موجب ایزوله شدن آنها شده و ایمنی کابلهای بدون حفاظ را افزایش میدهد. گفتنی است که این مواد در مقابل مواد شیمیایی، آتش، روغن و ضربه مقاوم میباشد. یکی از ویژگیهایی که موجب شده است که این دسته از مواد برای ساخت سیم برق ایده آل باشند، انعطافپذیری بالای آنها است. به همین دلیل اینگونه از پلاستیکها را بهعنوان پوششی مناسب برای سیمهای مسی، آلومینیومی و نیز فیبر نوری به کار میگیرند.
PVC و تولید بطری
آیا PVC سمی است؟
پلی وینیل کلراید (PVC) هنگام سوختن یا قرار گرفتن در معرض حرارت بالا، بخارهای سمی آزاد میکند. هیدروژن کلرید، هیدروکلریک اسید و … در اثر ذوب پی وی سی آزاد میشوند که برای سلامت انسان به شدت مضر هستند. برای جلوگیری از صدمات انسانی، در شرایطی که احتمال ذوب و یا آتش سوزی بالا باشد، از سیمهای با روکش غیر پی وی سی استفاده میشود.
مزایای استفاده از پلی وینیل کلراید (PVC)
- فراوانی
- قیمت ارزان
- مقاومت در برابر خوردگی
- مقاومت ضربهای
- مقاومت در برابر شعله
- ضریب اصطکاک پایین
- چگالی بالاتر نسبت به سایر پلیمرها
- مقاومت کششی مطلوب
- مقاومت در برابر مواد شیمیایی و بازها
- قابلیت بازیافت
- مقاومت در برابر هوازدگی
- مقاومت خوب در برابر آب و حلالهای آبی
- پایداری ابعادی
معایب استفاده از پلی وینیل کلراید (PVC)
- ثبات حرارتی پایین
- آزادسازی گاز و بخار سمی در معرض حرارت
- مورد حمله قرار گرفتن توسط حلالهای قوی
- مقاومت گرمایی محدود
- لک شدن توسط ترکیبات گوگرد دار
- دانسیته بیشتر نسبت به سایر مواد پلاستیکی
تفاوت مواد PVC و U-PVC
Unplasticized PolyVinyl Chloride یا پلی وینیل کلراید سخت، نوعی از پی وی سی با مقاومت ضربهای بالا است. در واقع به PVC نرم نشده، در اصطلاح U-PVC گفته میشود. این نوع از PVC در تولید انواع درب و پنجره و دیوارهای خارجی ساختمان کاربرد دارد.
خرید پلی وینیل کلراید (PVC)
به منظور اطلاع از قیمت، دریافت مشاوره و خرید پلی وینیل کلراید (PVC) در گریدهای مورد نظر خود میتوانید با کارشناسان ما در واحد بازرگانی ارتباط بگیرید. مجموعه بازرگانی پتروبن آماده است تا به منظور تامین مواد اولیه مورد نیاز شما از صفر تا صد فرآیند خرید را در کنارتان باشد. برای اطلاع از قیمت پلی وینیل کلراید (PVC) در گریدهای مورد نظر خود، همچنین سفارش و تامین این ماده در سریعترین زمان ممکن، میتوانید با کارشناسان خبره ما در بخش بازرگانی تماس برقرار نمایید.